utorok 12. apríla 2005

Auto na vzduch

Realita ci zbozny sen?Citam citam noviny a co nevidim? Auto na luft. Ale fakt. Normalne ze luxemburska firma IMD so sidlom v Barcelone vyrobila auto nazvane MiniCAT - odvodene od Compressed Air Technology (CAT). Funguje to tak ze najprv nasaje okolity vzduch, stlaci ho, prida do neho vzduch natlaceny v "nadrzi", ten sa vplyvom tej teploty zvacsi (expanduje) a auticko sa pohybuje vpred.

Je to dvojvalec s objemom 1,332 l. V nadrzi je oklo 90m3 vzduchu stlaceneho na tlak 300 atmosfer (cloveka by to myslim v pohode zabilo... mozno niekolkokrat $$:-))$$). Hovorite si ze je to zazrak? A to nie je vsetko, vzduch co nasava z okolia to dokonca cisti. Takze nespini ovzdusie, skor ho vycistuje. Proste genialne. Zatial je problem s plnenim, potrebujete kompresor na elektrinu a plnenie trva 4 hodiny. Ale uvazuje sa o sieti kompresnych stanic, kde by plnenie trvalo 3 minuty. Prevadzkove naklady zavisia od cien elektrickej energie, ale je to okolo 15Sk na 100km. Dojazd je 200 az 300km s maximalnou rychlostou 110km/h. No nekupte to $$;-)$$.

Btw cena tohoto vozitka je zatial 8 000 €.

4 komentáre:

  1. Chem dat do pozornosti stránku výrobcu: http://www.theaircar.com/.

    A pozor vyrobca je MDI a nie IMD, ako bolo uvedene v clanku,z ktoreho cerpal Jimi

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jeee, dakujem, inak furt ked sa s otcom bavim o autach tak skoncim s tym ze chcem auto na luft a on ze je to blbost :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Chcel by som sa opytat ze kde sa da take auto na stlaceny vzduch kupit? ak viete poradte cez email
    Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť