piatok 23. septembra 2005

Aj jedna cigareta zabija

Najnovsi vyskum norskych vedcovAk si myslite, ze jedna alebo dve cigarety denne velmi neskodia, se na omlye. S rizikom umrtia na rakovinu ci srdcovocievne choroby ste na tom podobne ako silni fajciari. Zistili to norski vedci, ktori studovali zdravotne zaznamy a zvyky 43-tisic fajciarov - muzov aj zien. Podla ich studie jedna az styri cigarety denne znamenaju trojnasobne vyssie riziko smrti na srdcove choroby alebo rakovinu pluc ako u nefajciarov. "U muzov aj zien, ktori fajcili jednu az styri cigarety denne, sme zistili vyrazne vyssie riziko smrti na srdcove choroby. Zeny su navyse viac nachylnejsie na rakovinu pluc," povedal Aage Tverdall z Norskeho institutu pre verejne zdravie. U muzov, ktori su sviatocni fajciari je trojnasobne vyssie riziko smrti na rakovinu pluc ako u nefajciarov. U zien, ktore fajcia jednu az styri cigarety denne, je toto riziko oproti nefajciarkam az patnasobne vyssie. O rizikach, ktore znamenaju fajcenie, sa vela vie. Uz predchadzajuce studie ukazali, ze fajciari zomieraju v priemere o desat rokov skr ako nefajciari. Ak vsak prestanu, hoci aj v strednom veku, riziko smrti sa znizuje o polovicu. Tverdall preto s kolegami upozornuje, ze aj ludia, ktori fajcenie obmedzia na menej ako pat cigariet denne, nie su pred rizikom vaznych chorob uchraneni. Navse, vzdy su nachylni k tomu, ze spotrebu cigariet zvysia. A u silnych fajciarov je ovela vyssie riziko smrti aj na ine choroby ako u nefajciarov. Prebrate z denniku Pravda zo dna 23.09.2005, strana 21 Tak co vy na to? Myslim, ze kedze je dnes taky pekny (este stale) letny den, bolo by na case s tymto nechutnym zlozvykom nadobro skoncovat. Kym nie je neskoro. A neberte to ako radu, berte to ako prosbu.

4 komentáre:

  1. no tak teď se mi úplně vybavily dvě spolužačky, který vždycky, když skončí škola, jdou hned do parku a už to z nich jde jako z komína.. sem si tak říkala, jestli kouřej proto, že je to "trendy" nebo že už bez toho nemůžou žít..?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tu chcem trosku podrzak fajciarov, aj ked niesom.
    1. Prestat s fajcenim nieje az take lahke ako si myslite, je to droga a este k tomu velmi silna
    2. To ze niekto hovori,ze sa fajci preto ze je to trend, tak to je kravina. vime si zivo predstavit kebyze fajcim, ze si zapalim pri pifku alebo podobne, napriklad pri krateni casu.

    FAjciarov, ktori si zapalia NAOZAJ iba obcas poznam celkom dost, aj ked nesuhlasim aby fajcili tak ich vacsinou nechavam tak, toto neplati pre dievcata, ktore by som za to bil.

    A este jedna vec, ked niekto fajci malo (NAOZAJ MALO cca 1 cigaretu /mesiac) tak ma nanho pasivne fajcenie velmi maly vplyv, zatial co na nefajciara velmi velky.

    Nechcem povedat ze fajcite sa mi nepaci, ale tiez sa mi nepaci ked davate tichto ludi na odstrel....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dodatok ka poctu :
    jo ten moj odhah na MALO je DOST zly, podla mna MALO je aj 1-2 krabicky / rok..

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No moj postoj sa postupne dost radikalizuje, hlavne ked sa postupne viac a viac dokazuje ake je to svinstvo... okrem toho ked mohol prestat napriklad taky Zajac (akoze minister zdravotnictva, byvaly tuhy fajciar) tak preco nie ktokolvek...

    Iste ze je to droga a prestat nie je lahke, ale myslim ze je velmi easy ani nezacat... napriklad ja som zivym dokazom :-)

    Jou a k tomu ze ich davame na odstrel... to nie my, to oni sami, tym ze fajcia ;-)

    OdpovedaťOdstrániť