pondelok 10. apríla 2006

Ako som videl zlú vec.

A ako som objavil pravú definíciu Automatizácie.To takto v pohodicke, rano sedim v elektricke a hla, co nevidim. Chalan v mojom veku si to sinie cez prechod pre chodcov (toto pomenovanie ma nikdy neprestane fascinovat "prechod prechod-cov"... funny) tak na neho pozeram ci to stihne a zrazu prifrci auto, pocut piskot gum a tupy naraz. Na okamih mi prestane bit srdce a mozgu trva par sekund kym si uvedomi ze by bolo nacim zacat opat dychat. Chalanovi sa nastastie nic nestalo, hned sa pozbieral a so zmatenym usmevom naznacil soferovi ze je v pohode. Osobne si myslim ze nabuduce si dvakrat rozmysli(m) ci pojde(m) cez prechod na cervenu. Rozmyslite si to aj vy $$;-)$$. Ale podme na veselsiu temu. Ako znie ta moja genialna definicia Automatizacie? Pozorne citajte: Zoberiete si nejaký brutálne fekálny systém, ktorý robí nejakú reálnu vec. V prvom kroku zanedbáte 90% a zostane vám stále pomerne brutálny systém, ktorý robí tú istú reálnu vec. Teraz máte dve možnosti, buďto si napíšete rovnice a potom nakreslíte blokovú schému, alebo nakreslíte blokovú schému a podľa nej napíšete rovnice. Tak či onak získate blokovú schému rozprestierajúcu sa na formáte A4 s minimálne dvadsiatimi prvkami. Z týchto 20 prvkov polovicu buďto poznáte, alebo ich musíte získať identifikáciou. Pri identifikácii polovicu informácií zanedbáte. Zvyšných 10 prvkov musíte navrhnúť. Na to existuje minimálne 40 spôsobov, pričom ani jeden z nich nefunguje poriadne a pri každom musíte zanedbať ďalších 50% okolností. Keď máte všetky prvky, nahádžete to do programu ako simulačnú schému. Po nastavení parametrov simulácie ju zbehnete a ona vám buď funguje alebo nefunguje. Ak nefunguje, tak niečo zanedbáte a niečo upravíte aby to proste fungovalo. Keď máte funkčnú simuláciu, vyskúšate to na onom reálnom systéme. Správa sa to buďto takmer rovnako ako simulácia, alebo to robí úplnú blbosť. V 90% prípadov je správne ak to robí úplnú blbosť, lebo ste tam zanedbali také množstvo dát, že to proste fungovať nemôže. Nuž a napokon zistíte, že za posledných sto rokov dospelo k rovnakým výsledkom minimálne 5 miliónov ľudí. Tak TOTO je Automatizácia. A pamatajte - pozor na cesty! Bol to fakt nechutny zazitok.

12 komentárov:

  1. Tak ta definicia je fakt dobra.

    Moju segru tiez zrazilo afto. Pohode, len sok a oksreniny......

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dobre ;) koukam radsik prechazet nekde, kde prechod neni, je bezpecnejsi :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Člověče, mě dneska taky málem porazilo auto :-) Jdu si takhle po přechodu a najednou zeshora rozjetej Polák ... že by přibrzdil ... ne. Začal brzdit až těsně před přechodem, gumy pískaly, ale naštěstí se zastavil asi 20 cm ode mě. A ještě čuměl jak kdyby viděl chodce na přechodu poprvý v životě. Tak jsem si poklepal na čelo a na druhej chodník jsem přeběhnul, protože jsem nehodlal riskovat, že na to dupne a přejede mi paty. Není dneska světovej den přejíždění chodců? :-)
    Btw: Já jsem takovýmhle způsobem dělal WWW stránky :-D Vymyslel jsem si geniální věc, že abych nemusel nějak složitě designovat, tak to budu cpát do neviditelných tabulek ... a docela jsem pak čuměl, že to tak používaj skoro všechny servery :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ked zanedbam cast slova matizácia, co je uplna blbost, tak mi ostane auto, co je ta vec, ktora chlapika skoro prevalcovala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Janco: A trvalo mi 3 roky na Automatizacii kym som na to prisiel :D Fajn, ze je segra v pohode ;-)

    Incik: Mal si mu tresknut rukou po kapote a spravit mu preliacinu :D

    Dupi: Ze jaka suvislost :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Kubo, ked som tak cital tu definiciu, tak som velmi rad, ze som vystudoval nieco tak zmysluplne a prakticke ako je ekonomia. Kazdopadne, aj my sme mali par definicii, ale na tuto sa ani jedna z nich nechytala.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ta definicia je perfektna, tak naco prosim ta chodis do skoly..vsak ked zanedbas co si sa naucil si na tom rovnako ako predtym... :-))) a nieee, malo to zmysel, prisiel si na definiciu automatizacie.Predsa ta skola ma nejaky zmysel :-)))))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ta tvoja definicia je fakt genialna :))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Kde su smajliky? Nejak ti to tu chyba v poslednych blogoch :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dupi >>> nevies, ze ma na haku ? :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ty: Nedaj sa vysmiat, menej prospesny obor ako je ekonomia sa hlada len velmi tazko :-i

    Zuzu: Tak vidis ako si si krasne odpovedala :D

    Yfq@: Dakujem :-)

    Dupi: Akoze sorry, ale chcel by som vidiet teba asi tak 6 hodin po tom co uvidis dopravnu nehodu (akokolvek lahku) na vlastne oci ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Jimi >>> Ja som videl uz par krat, ako cloveka zrazilo auto. A aj tak, ze preletel cez neho. Dalej, ako kamion zobral pod kolesa motorkara, ktory sa zastavit az pri vlecke, ktora flekovala. Cize z neho nic neostalo...takze co sa tyka dopravnych nehod ma toho uz moc neprekvapi, aj ked je toho asi este dost

    OdpovedaťOdstrániť