piatok 12. januára 2007

Compilator Wars

A hádkam niet konca...Definitívne sa u nás začalo pracovať na projekte. To by nebolo nič strašného, keby C++ kompilátor nebol svinská beštia, ktorá má radosť, keď mi robí prieky. Jeho neustále opakovanie nepravdivých faktov typu "Cannot instantiate abstract class", keď trieda absolútne nie je abstraktná, prípadne "&@#!§7457!§§!@§{52", čomu, priznajme si, by nerozumel ani pán Boh, je v skutku nervy drásajúce. Vtedy pomáha jediné - vyprázdniť všetky cppčka a headre a skompilovať. Tu už akosi nemá čo namietať, tak zbehne. Nuž a potom treba postupne pridávať malé časti a neustále kompilovať, aby náhodou ten šmejd nezlenivel. Čas od času mu treba dať zámienku na chybu, akože zabudnete zadeklarovať premennú, prípadne vám kdesi ujde bodkočiarka, či kučeravá zátvorka. To kompilátor poteší a ďalších 15 minút pracuje normálne. Lenže ani takýto postup nie je vždy zárukou víťazstva. Ako som spomínal, kompilátor C++ je vypočítavá sviňa, ktorá čaká a potom zaútočí zo zálohy. Kód nejde skompilovať, tak poctivo odstránite posledné zmeny až do stavu, kedy to naposledy skompilovať šlo. A čo nevidíte, akýsi vymyslený error, ktorý dokonca v helpe ani nie je popísaný a v skutočnosti neexistuje. Ak máte šťastie, tak je aspoň v súbore, ktorý používate, pretože hlásiť neexistujúcu chybu v neexistujúcom súbore pre C++ kompilátor nie je problém. Každopádne, človek je pánom tvorstva a nejakým počítačom sa nenechá dlho trápiť. Ľudia (a programátori obzvlášť) sú vychcanejší ako kdejaký kompilátor a tak ho vždy nejako (aj keď za cenu náročných inžinierskych riešení) obabre a teší sa zo skompilovateľného kódu, ktorý vlastne aj tak iba počíta 2+2, ale vďaka sofistikovanosti projektu, funkčných a architektonických špecifikácií je rozťahaný po 14 súboroch s priemernou veľkosťou 150 riadkov. Veľa šťastia pri bitkách s tým tvrdohlavým a hlúpym protivníkom, milí kolegovia.

3 komentáre:

  1. C++ je hnus, ať žijou Delphi a PHP! :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No, a to buď rád, že neděláš webdesing, kde při řešení CSS přemýšlíš, kterej debil vymyslel todle, když ve standartu je to napsané jinak.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jimi >>> C++ je krasne, pokial v nom vies dobre robit :) . Paci sa mi jeho velka rychlost :) . Teraz prechadzam na C# (resp. .NET technologiou ako ADO.NET, ASP.NET...). Je sice pomalsi ako C++, ale kodi sa v nej velmi rychlo. O MFC nebudem ani pisat. To je neporovnatelne :) s .NET. A tiez krasne komunikuje C# s MS SQL :) . Oki nebudem flamit :). Je jasne, ze som M$ :(

    OdpovedaťOdstrániť