pondelok 23. apríla 2007

Nobelova cena za IT

Keď môžu mať nobelovku ekonómovia, prečo nie my?Kapela Gladiátor v jednom zo svojich nedávnych songov vymslela nobelovu cenu za lásku. Ja som v jednom zo svojich nedávnych snov vymyslel nobelovu cenu za prínos v oblasti informačných technológií. IT ovplyvňujú náš život viac ako si dokážeme priznať. Začína platiť známe ironické "bez ... sa už ani nevyserieš". Pričom pod onými tromi bodkami si môžeme predstaviť mobil, mp3 prehrávač, notebook alebo optický čip zabezpečujúci automatické splachovanie. IT sú skutočne všade a aj keď nie sú vždy pozitívne, život bez nich by bol krutým návratom do doby ľadovej. Chémia, fyzika, či ekonómia tiež nemajú len pozitívne dôsledky. Aj literatúra či mier môžu byť prinajmenšom kontroverzné. Alfred Nobel by bol iste rád, keby sa ceny za IT odovzdávali, pretože Alfred Nobel bol vedec, objaviteľ a strojca pokroku. Možno sa o 10 rokov dočkáme nobelovej ceny v oblasti IT za bezkonkurenčný kompresný algoritmus alebo za niečo absolútne nové, čo si dnes ani nedokážeme predstaviť.

5 komentárov:

  1. Jako, blbej nápad to není, ale jaksi je neprosaditelný. Víš jak, odměna za Nobelovou cenu se vyplací z renty Nobelovoho majetku, a dle mě si další 50 000 dolaru nemůžou dovolit. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Finančná odmena sa vypláca iba z úrokov, dokonca si myslím, že ten majetok stále narastá, pretože aj cena samotná rastie. Ale mne nejde ani tak o to finančné ohodnotenie (o to nejde asi ani žiadnemu z ocenených), ako o tú prestíž, ktorú ocenený získa :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nuz kedze sa neodovzdava nobelova cena za matiku, tak nepredpokladam, ze sa bude za IT. Skoda

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tu určitě dostanu já za rozlousknutí md5 šifry :-i :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Incik sklamem ta md5 sa rozlusknut proste neda. Je to matematicky dokazane, daju sa najst jedine kolizie a to uz nasiel jeden CZ matiak do tejto oblasti - meno si vsak nepamatam.

    OdpovedaťOdstrániť