utorok 17. apríla 2007

Čas na flame

Globálne otepľovanie, civilizačné choroby a voľná ruka trhuUž niekoľko týždňov ma ťažia názory pravicových návštevníkov lapiduchu. Podľa vzoru Václava Klausa popierajú existenciu problémov vzniknutých z dôvodov pokročilej priemyselnej produkcie. Globálne otepľovanie je vraj mýtus a voľná ruka trhu si poradí so všetkým od kolonizácie Marsu až po slumy v Riu. Je to 15 rokov, čo Floridou zmietal hurikán (alebo orkán, alebo čo to bolo) Andrew. Vtedy to ešte bola výnimka. Keď predminulý rok zaútočila Katrina na New Orleans, už muselo byť každému jasné, že to nie je náhoda. Príroda si začína vyberať svoju daň za nechutné zaobchádzanie a je správne, že chodí vyberať do USA. Tamojší ľudia sú zblbnutí propagandou a neuvedomujú si, že za súčasné výkyvy počasia môže ich priemysel. Včera jeden psychopat postrieľal vyše 30 ľudí v škole. Študentov, ktorí mohli nájsť liek na rakovinu, AIDS, alebo vyriešiť hladomor v treťom svete. Namiesto reštrikčných opatrení žiada stále viac kongresmanov voľné držanie zbraní, pretože sú platení zbrojnou lobby. Trpíte alergiou? Verili by ste tomu, že pred 30 rokmi bolo niečo ako alergia neznámym slovom? Chápem, že za zvýšeným výskytom rakoviny je dlhší život, pretože ju majú prevažne ľudia nad 60, ale alergiami trpia malé deti. Vplyv je jasný - pesticídy, sírovodík v ovzduší a prehnaná hygiena (z ktorej je zase prehnaný odpad). Nemám riešenie na tieto problémy, pretože som iba žubrienkou v mori plnom žralokov. Míňam elektrinu, vozím sa neekologickými autobusmi a ako každý Európan plytvám vodou. Používam však nabíjateľné baterky a doma LCD monitor $$:-)$$. Zamyslime sa nad budúcnosťou a prestaňme si píliť aj posledný konár, ktorý nás ešte drží.

4 komentáre:

  1. Tak to ja s tebou uplne suhlasim. Vsetci by sme sa mali nad sebou zamysliet. ja sa napriklad snazim neplytvat papierom, aby kvoli mne nemuseli zbytocne hubit stromceky - papiere, ktore su uz pouzite, ale jedna strana este je volna si nastriham a mam ich este raz na poznamky (to by ste neverili, kolko sa v takej jednej kancelarii najde zbytocneho papiera a ono si mi ich uz zo 2 razy dovolil niekto normalne ze vyhodit!) a este doma aj triedime nejaky ten odpad. Este ta voda, doprava, energie...no musim na tom este popracovat...Ludkovia, tak ten svet zachranime, nie? ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. S tým otepľovaním je to možno celé trochu inak. A síce asi pred dvoma dňami som videla zaujimavý dokument, kde vraveli, že to otepľovanie sa nám zdá preto, že na prelome 19 a 20-teho storočia bola na Zemi malá doba ľadová - najchladnejšie počasie za posledných 4000 rokov a práve vtedy sa začali také systematickejšie meteorologické merania. Ešte aj dnes je priemerná teplota asi o 2,5 stupňa nižšia ako bola pred 2000 rokmi - zistili to z Antarktických ľadovcov. Takže Zem sa vlastne len dostáva do \"normálu\". A ešte jednu haluz tam hovorili, že oteľovanie vôbec nespôsobí zvýšenie hladiny morí, pretože väčšia teplota znamená väčšie vyparovanie vody, ktorá sa následne \"vysneží\" nad pólmi a teda ľadu tam ubúdať nebude. Urobili merania na ostrovoch Male Divy (tam sa predpokladá, že by mali byť zaplavené, keď sa Zem oteplí) a zistili, že hladina tam za posledných 50 rokov klesla o 30 cm. Som sa dnes rozkecala :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Monči: Správne, s tými papiermi to robíme aj doma tak :-)

    Ségra: To je dobre, že si sa rozkecala, kvôli tomu som ten blog napísal :-) Jasné, že za 100-150 rokov nemôžeme vedieť veľa o tom, ako to je vlastne s tou teplotou a otepľovaním, ale na druhej strane sa tvrdí, že zrážky priťahujú stromy a kde na póloch sú stromy, kvôli ktorým by tam potom snežilo? ;-) Pokiaľ ja viem, tak na póloch sú najnižšie zrážky na zemi, hádam ešte nižšie ako na Sahare.

    Inak pitnej vody ubúda obecne, o takých 30 rokov možno problémom nebude ropa, ale voda

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nie som expert na tuto temu, ale asi tak pred pol rokom som robila na temu globalneho oteplovania referat a z informacii, ktore som na tuto temu nasla som sa dozvedela tiez, ze oteplovanie sa deli na prirodzene a to, zapricinene clovekom(celkom logicke :)). takze ono by to bolo mozno ok, keby to bolo v dosledku prirodzeneho, ale tym ako zijeme a co vsetko vypustame do ovzdusia, sa to oteplovanie dost radikalne urychluje. a este aj odlesnujeme, to potom ani to co2 nema co pohlcovat..a v nejakej sprave bolo uvedene, ze aj keby sme teraz hned prestali s produkciou co2 do atmosfery, tak tam este po desiatky rokov aj tak zostane..aj niektore druhy rastlinstva, zivocistva a hmyzu sa presuvaju podstatne rychlo v 20. storoci a taktiez, ze oteplenie pocas posledneho mozno storocia bolo najrychlejsie v poslednych niekolkych tisicoch rokov. tak neviem, ale urcite to stoji za zvazenie a na milion percent nie je dobre, ze ludia toto cele urychluju a nicia si prostredie. Myslim, ze ked aj niektori vedci prezentuju tuto situaciu, ako nieco, co je v podstate normalne a ze sa nic nedeje so Zemou, tak len kryju velke spolocnosti, ktorych biznisu nevyhovuje obmedzovanie ich cinnosti. pretoze my svojou cinnostou tuto planetu nicime a uz len aj tie sklenikove plyny, ze tam vypustame mnozstvo, s ktorym sa nasa planeta nevie tak lahko vyrovnat a ono sa to tam hromadi a hromadi to teplo. takze mozno oteplovanie ano, ale nie taketo niekolko nasobne zvysene ludskou cinnostou....a to ani nehovorim v suvislosti s tym o niceni pody, poziaroch, zaplavach, chorobach, ktorych teritoria sa mozu menit, vplyv tepla na ludi - koncentraciu, vykon..a samozrejme ta pitna voda. mne sa tie veci zdali dost zavazne a aj podla info a studii, vyhlaseni roznych vlad a svetove tendencie, ktore su (napr. aj Kjotsky protokol...) A vedeli ste, ze minuly rok Kalifornia zažalovala šesť popredných svetových automobiliek za globálne otepľovanie, za skleníkové plyny, ktoré vypúšťajú automobily týchto firiem do ovzdušia? tak uvidime ako to bude (teda my ani tak velmi mozno nie, tiez nie sme vsetci nesmrtelni...:)) ale aj tak by to mal niekto obmedzovat :)

    OdpovedaťOdstrániť