štvrtok 17. júla 2008

Ropa

alias zveziem sa na vlne záujmuPosledných 15-20 rokov neustále slýchame, že ropa končí a že čo chvíľa ropa nebude. Opak je pravdepodobne pravdou. Ropa bude, dokonca jej bude až príliš veľa, ale bude taká drahá, že sa nebude používať. Nedávno som čítal siahodlhú štúdiu na tému ropného zlomu (čo je bod v čase, kedy sa bude ropy ťažiť najviac a odvtedy už bude produkcia iba klesať) a vyšlo tam, že behom nasledujúcich cca 70 rokov doslova vyhynie 5/6 ľudskej populácie, lebo bez ropy nebudú mať z čoho žiť. Viete, ropa nie je len na benzín a naftu, vďaka ktorým sa vozíme. Veľká časť ropnej produkcie (vlastne je to čím ďalej tým väčší podiel) sa používa v potravinárstve. Na dopravu vody (dieselové agregáty) alebo na hnojivá. Áno, z ropy sa dá vyrábať viacero produktov zároveň (asfalt, hnojivo aj benzín), ale z kila urobíte zasa len kilo, aj keď rozdelené na viacero komodít. Nemyslím si, že pokles ľudskej populácie bude taký drastický, ako predostrela štúdia. Nesedel mi tam jeden fakt - prečo 70 rokov? Zotrvačnosť ľudskej spoločnosti je podľa mňa oveľa väčšia ako necelé storočie. Na druhej strane som si istý, že ropa preleje hektolitre krvi a nie je to tak vzdialené ako by sme chceli. Väčšina ľudí, ktorí sú dnes v produktívnom veku to podľa mňa zažijú. Ale zdroje Číny a Indie (možno aj Ruska a Nórska) nám dávajú nádej, že nové možnosti sú predo dvermi. Studená fúzia na ne klope už desiatky rokov a je stále skôr vo fáze fikcie, než reality, ale každý deň môže priniesť prekvapenie. Prečo som vynechal Spojené Štáty? Spojené Štáty Americké, ľudovo zvané USA, či Amerika, majú posledných 8 rokov hlboký rozpočtový deficit vďaka nízkym daniam pre najbohatších a vďaka vyše 600 miliardám (dnes už prakticky bezcenných) dolárov utratených v Iraku. Minuli ich na to, aby jedného bradatého rádobydiktátora zbavili jeho psieho života. Vlastne mu urobili službu. Amerika, aj keď to nedáva poznať, sa zmieta vo vlastných problémoch, ktoré momentálne začínajú postihovať už aj Európu. Hypotekárna kríza je ďaleko horšia, ako si môže bežný človek predstaviť. Znie to pekne pesimisticky, že? $$:-)$$. Možno to napokon dopadne úplne inak a zázračne sa objavia nové náleziská ropy, ktoré nám doteraz veľké korporácie tajili, aby udržali vysokú cenu. Možno sa studená fúzia preberie k životu a praktickému použitiu za rozumnú cenu. Alebo budeme spaľovať vodík, ktorý získame z kométy. Držme si palce.

1 komentár:

  1. Kopa chýb - nie studená fúzia ale horúca / ITER, www.iter.org/ by do 40 rokov mohla byť riešením,studená nebeží ani teoreticky, hoci boli pokusy s kavitáciou v deuterovanom acetóne, nemáme ropnú krízu, ale energetickú pri dostatku energie vieme uhľovodíky aké sú v rope vyrobiť hoci aj anorganickou cestou z vody a vápencov alebo priamo CO2 z atmosféry, hnojivá sa vyrábajú z ropy, ale nemusia, dá sa aj v zo vzduchu a vody+ energia / takto beží výroba hnojív v Dusle šala / atď, atď.
    Proste priveľa chýb ana taký článok, aj ke´d idea bola správna.Možné riešenie z energetickej krízy sú FBR - rýchle množivé reaktory, možné východisku nedostatku ropy sú kanadské bridlicové ily.už sa začali tažiť.Myslím, že síce to civilizáciou zatrasie, ale žiadna katastrofa sa nekoná.

    OdpovedaťOdstrániť