pondelok 14. januára 2013

Tenda W330R router

Po cca ročnom trápení sa so Zyxel wifi routrom som sa rozhodl trošku naspeedovať moje pripojenie.

Internet mám UPC 30MB/s. Čo je 240 Mbps. 30Mbps. Kvôli nábytku a umiestneniu konektoru v stene je pre mňa mnohonásobne výhodnejšia wifi než kábel. Takže som trpel pod 54Mbps pripojením (a to v prípade, keď boli ideálne podmienky, t.j. cez vzdušnú čiaru pripojenia nelietali mačky a podobne). Navyše som si obľúbil streamovanie videí priamo z Diskstation, ktorá má vlastný torrent client a môže bežať nonstop (je tichá a má nízku spotrebu, na rozdiel od PC). Na streamovanie bežných seriálov stačí pár kB/s, ale streamovať poriadny HD film už linku vyťažuje naplno.

Takže sme si zaobstarali nový router, ktorý ovláda štandard IEEE 802.11n, čo je wifi s rýchlosťou pripojenia 300 Mbps. Zároveň, na rozdiel od predošlého routra, má gigabitové lan konektory. Diskstation je tiež gigabit, takže tu nenastane žiadne obmedzenie.

Po zapojení Tendy a vložení inštalačného CD do mechaniky sa spustil wizard. Všetko som pekne odklikal a wifina fičala. 54 Mbps.

Začalo náročné koliesko reštartovaní, googlení a nastavovaní. Inštalačné CD som spúšťal minimálne ešte 5x. Písal som na hotline (odpísali irelevantnú kravinu). Na asi 20. stránke týkajúcej sa 802.11n som zistil, že tento štandard nepodporuje WEP zabezpečenie. Takže som zabezpečenie zmenil na WPA2 a voi'la, už to fičalo trojstovkou. Reálnu rýchlosť však nemám ako overiť. Možno by to šlo nejak cez iPad, ktorý, ako som sa nedávno dozvedel, tiež oplýva štandardom 802.11n.

Medzitým som si vymazal dáta z diskstation, pretože som sa ju snažil zrýchliť a to vyžadovalo "zarovnanie partícií". t.j. presunúť dáta, vymazať existujúce partície, sformátovať, nastaviť nový filesystém. U hlavného disku to zafungovalo, nainštaloval som tam nový OS (synology linux) a skúsil som rýchlosť. Moc závratné to nebolo, ale badal som zrýchlenie z cca 2MB/s na 6MB/s. Takže spokojnosť.

Lenže časom mi to nedalo a chcel som zistiť, čo to spomaluje. Stanica ako taká by podľa viacerých užívateľov mala byť schopná vytlačiť až 19MB/s čítanie a 11MB/s zapisovanie. Snažil som sa teda do toho linuxu natlačiť ipkg aby som si stiahol iperf na kontrolu rýchlosti siete. No, po inštalovaní ipkg stanica prestala komunikovať a pomohol iba tvrdý reset továrnych nastavení. Bohužiaľ to spláchlo všetky data.

Lenže ani s routrom sme nevyhrali - niektoré stránky nešli načítať, pritom so starým routrom fungovali. Po dlhom hľadaní toho správneho nastavenia, ktoré by som odškrtol (áno aj reset do továrnych nastavení a inštalačné CD prišli k slovu) mi napadlo skúsiť upgrade firmwaru. Heuréka, bravo, funguje! A dokonca rýchlejšie než predtým, speedtest.net hlásil 20MB/s, takže 160Mbps 20Mbps.

Router stál cca tisícku, vyzerá ako creepy mimozemšťan a viac-menej som spokojný. Občas spojenie spadne, ale to robil aj ten predošlý, na toto holt nemám šťastie.

(Robot útočí na mačku)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára