sobota 5. januára 2013

Spotreba elektrickej energie v byte

Dlhé roky ma fascinuje elektrická energia a neskôr sa k tomu pridala ropa (nedajbože ropný zlom), uhlie, plyn, urán, fotovoltaika... proste energetika ako celok.

Keďže mám za sebou niekoľko ročníkov fyziky na základke a strednej škole a niekoľko semestrov pokročilej fyziky na elektrotechnickej fakulte, tak mám vnútorne lepšie pochopenie pre energetické princípy ako bežný spotrebiteľ. Zároveň som samoštúdiom nadobudol znalosti utajené väčšine obyvateľstva (pretože ich to nezaujíma), napríklad, že fosílne palivá raz budeme musieť prestať používať aj keď ich v zemi bude ešte značné kvantum (bude príliš neefektívna ich ťažba), prípadne, že 10% ceny elektriny platíme na podporu zbytočných fotovoltaických panelov.

Tento článok sa zameria na spotrebu energií v štandardne obývanom byte (dve osoby, dve mačky). Mám na porovnanie dokonca dva byty, starý - prenajatý a nový - vlastný.

Starý byt

Aby porovnanie nebolo tak jednoduché, tak v starom byte bola distribučná sadzba Aku 8 (čo znamená, že 8 hodín denne je nízky tarif a 16 hodín vysoký), pretože tam bol elektrický bojler na teplú vodu. Štandardne sa to zapája tak, že bojler sa spustí len keď sa prepne stýkač nízkeho tarifu a inak nebeží. Tuto to bolo zapojené tak dementne, že bojler bol zapnutý nonstop. Na to som prišiel niekedy v marci a od tej doby som sa snažil bojler zapínať len v nízkom tarife (spolu s napríklad pračkou a podobne).

V nízkom tarife v Aku 8 je elektrina asi 3x lacnejšia než vo vysokom. Zároveň som dlhodobým pokusom odsledoval optimálnu teplotu vody v bojleri (aby nebola príliš studená a zároveň bola čo najmenej teplá = najlacnejšia) a na tomto bode som si na termostate urobil značku. Následne som bojler zapínal len na túto hodnotu. Ak bola spotreba vyššia (obaja sme sa sprchovali a zároveň sa v ten deň umývali riady) mohlo dôjsť k minutiu teplej vody. To bola daň za nesprávne zapojenie bojlera. Inak by som ho nechal veselo bežať v nízkom tarife a netrápilo by ma to.

Mali sme len jeden počítač, žiadny televízor (ok, telka tam bola, ale nezapínali sme ju), mikrovlnku, elektrickú trúbu, rýchlovarnú konvicu, stredne starú chladničku (odhadujem 3-4 roky), novú pračku a projektor.

(červená čiara predstavuje vysoký tarif a modrá nízky)

Ako vidíte, spočiatku som nechápal ako funguje nízky a vysoký tarif (teda nejakú predstavu som mal, ale netušil som, že bojler je dementne zapojený a hlavne kedy sa ten nízky tarif zapína. Nebolo to, ako som si pôvodne myslel, od 0:00 do 8:00). Po tragickom januári a ešte tragickejšom februári som sa do toho oprel a nízky tarif prekročil vysoký, takže spotreba v korunách klesla asi na polovicu medzi februárom a aprílom. V januári a decembri som v byte poriadne nežil, takže tieto mesiace by sa nemali brať úplne v úvahu.

Neviem čo sa začalo diať po septembri, že začala spotreba kontinuálne rásť.

Nový byt
V polovici decembra som si kúpil (za výdatnej pomoci rodičov a hypotéky) trojizbový byt. Nová chladnička, nová pračka, nová mikrovlnka (multifunkčná), umývačka riadu, dva počítače (jeden z mojich dvoch monitorov sa pokazil, takže používam už len jeden, ten s nižšou spotrebou), ale čo je "najhoršie" (pre spotrebu) - sklokeramická doska na varenie. V starom byte bol plynový sporák. Nie, že by bola menej efektívna, ale elektrina je štandardne asi 5x drahšia než plyn za rovnakú energiu v kWh.

Počítače som trošku potunil (priateľke som odpojil zbytočne svietiace ledky, vyčistil som chladiče od prachu aby ventilátory nebežali zbytočne moc a v podstate naprázdno). Čo sa týka chladničky, všetci vám povedia, že ju treba držať ďaleko od zdroja tepla (sporák, radiátor), ale málokto vám povie, že keď rozmrazujete potraviny, tak je fajn ich vybrať deň dopredu a nechať rozmrznúť v chladničke. Má to tri výhody - nemíňate energiu v mikrovlnke na rozmrazenie, potraviny sa rozmrazujú menej skokovo (predsalen vytiahnutie z mínus 12 do plus 5 je menej "šokujúce" než vytiahnutie do plus 20) a hlavne - chlad zo zmrazenej potraviny využijete na chladenie chladničky, takže kompresor spúšťa menej často. Taktiež, keď je zima, tak nie je problém stiahnuť termostat chladničky na zhruba polovicu toho, čo je nastavené v lete (overené praxou, máme v chladničke teplomer a od výrobcu "nálepku", ktorá pri správnej teplote hovorí "OK" :-) ). Nemám to presne zmerané, ale spotreba mojej chladničky je v zime asi 0,5 kWh za deň a v lete asi 1 kWh za deň.

Umývačka riadu je zaujímavá vec. Na rozdiel od umývania v ruke žerie elektrinu, ale naproti tomu nepotrebuje žiadnu teplú vodu, ktorú sme v bývalom byte vyrábali z elektriny tak či tak. Používame ju štandardne na ekonomický režim (50 stupňov, dlhšia doba programu).


V grafe je vidieť jasný úsporný trend. Jún a júl sú výnimočné tým, že bola Miška na dovolenke, takže nebežal jej počítač, aj som menej varil. Taktiež niekedy v auguste došlo k výmene žiaroviek v obývačkovom lustri, pretože jedna praskla (po polroku neintenzívneho používania). Dosadil som úsporné 9 wattové namiesto obyčajnej 40 W a 25 W. Svietivosť je intenzívnejšia. Neskôr som zistil, že svetlá v chodbe, kúpeľni a kuchyni sú neefektívne halogénky, tak som jednu v kuchyni a jednu v chodbe vypojil úplne. V kúpeľni som zrušil len jednu 40W žiarovku spred zrkadla. Augustový výkyv smerom nahor si neviem vysvetliť, napadá mi jedine odmrazovanie mrazničky, to mohlo trošku prispieť, ale rozhodne nie v takejto výške.

Medzi ďalšie úspory patrí diaľkové ovládanie na predlžovačky od počítačov. Spoľahlivo vypne všetky zásuvky a spotrebiče, takže spotreba je na noc nulová.

Najväčším žrútom zostáva sklokeramická doska, aj keď používame poklice a vodu si predvárame v rýchlovarnej konvici. Varenie jedného priemerne zložitého jedla vychádza na 1,5 kWh. Ak niečo pečieme v trúbe, tak je to viac. Snažíme sa čo najviac využívať na varenie mikrovlnku (resp. multifunkčnú trúbu), ktorá je úspornejšia. Bravčové rezne sa v mikrovlnke (so špeciálnym programom našej whirlpoolky) urobia za 12 minút. Kuracie za 8.

Ďalšie opatrenia vykonám podľa merania spotreby všetkých spotrebičov, ktorá je práve in progress. Zatiaľ mám zimnú spotrebu chladničky a wi-fi routra, momentálne meriam upc modem. Router už máme objednaný nový, ktorý sa píši označením green line, tak som zvedavý, či to má vplyv na spotrebu.

Úsporám zdar! :D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára